BAM B.Home

Projectvraag

Koninklijke BAM Groep had de wens een toepassing te ontwikkelen waarmee werkvoorbereiding- en implementatieprocessen efficiënter konden verlopen. Deze toepassing had als doel om de faalkosten te reduceren en doorlooptijd te verminderen door werkvoorbereiders snel en gemakkelijk hun projecten te laten uitvoeren zonder tijdverlies of fouten.

Daarnaast was er het bewustzijn bij de Koninklijke BAM Groep dat de relatie tussen en de samenwerking met de werkvoorbereider aan het veranderen is. Keuzevrijheid en maatwerk zullen in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen. 

Koninklijke BAM Groep heeft Superbuff op basis van haar jarenlange kennis en ervaring op het gebied van toegepaste game technieken en technologieën gevraagd hier een oplossing voor te ontwikkelen.

Interpretatie

Superbuff heeft op basis van de projectvraag gedefinieerd dat uit de vele mogelijkheden en technologieën een app voor gebruik op een tablet met gebruikmaking van gametoepassingen de beste oplossing zou bieden voor zowel gebruiksgemak als efficiëntie. Daarnaast wist Superbuff dat daarmee de acceptatiegraad bij de gebruikers ook zo hoog mogelijk zou zijn.

Uitvoering

Superbuff heeft ervoor gekozen om de app in standaard game software (Unity) te ontwikkelen waardoor het op een platform voor alle gebruikers beschikbaar werd en tegelijkertijd de functionaliteiten zou leveren, waarmee de gebruikservaring maximaal zou zijn.

Dit maakte ook de stap naar verdere ontwikkelingen zoals VR relatief eenvoudig.

Verder wordt waardevolle data over de processen gegenereerd, die van waarde is voor alle partijen in de keten.

De in de bouw standaard gehanteerde onderdelen bibliotheken (BIM) kunnen daarmee bovendien toegankelijk worden gemaakt en het opbouwen van een te verbouwen woning wordt daardoor snel en eenvoudig procedureel.

Flexibiliteit en maatwerk wordt daarmee ook eenvoudig toegankelijk.

Resultaten

b.Home is in ieder opzicht een zeer succesvol project, door de hoge acceptatie, zowel door werkvoorbereiders als door bewoners.

  • De doorlooptijd voor ontwikkeling was conform planning en de samenwerking optimaal.
  • Inmiddels staan er 770 woningen verdeeld over 11 projecten op het platform en de acceptatie binnen de groep neemt snel toe. Vijf projecten met nog eens 700 woningen zitten al in de pijplijn.
  • Ruim 25 werkvoorbereiders gebruiken met toenemend plezier b.Home en kunnen inmiddels zelfs woningen opleveren op hun tablet.
  • De projecten zijn met b.Home 300% effectiever ten aanzien van bestaande projecten in de design/bewoners fasen van een project.
  • Inmiddels gaan al bewoners in 3 projecten al met behulp van VR hun keuzes maken!

Klantwaardering

Rob van Kampen – Directeur BAM Bouw en Techniek:

“Samen met Superbuff werken aan onze ambitie om onze industrie te transformeren en producten uit de bouw in eerste instantie digitaal weer te geven alvorens het daadwerkelijk te produceren, verveelt nooit. Zij inspireren ons om onze grenzen te verleggen en zo behendig en beweeglijk mogelijk te werken. Tot nu toe hebben we samen fantastische resultaten behaald!