Kennisbank: Virtual Reality

Virtuele realiteit is een kunstmatige omgeving die met software wordt gecreëerd. Deze kunstmatige omgeving wordt op een zodanige manier aan de gebruiker gepresenteerd dat de gebruiker zijn geloof opheft en aanvaardt als een echte omgeving. Op een computer wordt virtual reality vooral ervaren door twee van de vijf zintuigen: beeld en geluid.

De eenvoudigste vorm van virtual reality is een driedimensionaal beeld dat interactief op een pc kan worden bekeken, meestal door toetsen of de muis te besturen, zodat de inhoud van het beeld in een bepaalde richting beweegt of inzoomt of uitzoomt. Meer ingewikkelde vormen van virtual reality omvatten benaderingen zoals wrap-around weergaveschermen, werkelijke ruimtes met draagbare computers en zogenaamde ‘haptics-devices’ waarmee u de weergavebeelden kunt voelen.

Onderdelen Virtual Reality

Virtuele realiteit kan worden onderverdeeld in:

  • De simulatie van een echte omgeving voor training en opleiding.
  • De ontwikkeling van een ingebeelde omgeving voor een spel of een interactief verhaal.
  • De Virtual Reality Modeling Language (VRML). Dit stelt de maker in staat om afbeeldingen en de regels voor de weergave en interactie ervan te specificeren met behulp van tekstuele taalverklaringen.

Zie ook: Augmented Reality

Bekijk een video-introductie tot virtual reality:

Virtual Reality Den Haag

In Den Haag zijn er weinig partijen die zich bezighouden met Virtual Reality. Wil je een uitgebreidere uitleg, kom dan bij ons langs op kantoor of neem contact met ons op via info@superbuff.nl!